Recension av Innan jag brinner, Gaute Heivoll
Stark biografi om självbild och identitet
När Gautes lärarinna på lågstadiet kallar honom för ”diktare”, efter ett fantasifullt föredrag för klassen, skäms han. Han känner sig avslöjad som lögnare, trots att frökens omdöme var menat som uppmuntran. Även om han redan då inser att berättande är något som ligger för honom, är han mycket kluven inför möjligheten att bli författare eller liknande. Det är en kluvenhet som gör att han väljer andra vägar och börjar studera juridik, vilket också är något som hans föräldrar uppskattar. Då han tar steget från juridiken och på allvar börjar inse att han måste skriva, är det därför ångestfyllt och något som han inte berättar för sin mor och sin svårt sjuke far. Skammen kommer tillbaka när han ljuger om sitt diktande för sina föräldrar, men ljuger han för att skydda dem eller sig själv?
"Innan jag brinner" är Gaute Heivolls självbiografiska bok om att sätta egna mål i livet för att skapa en självbild som man kan acceptera. "Vem är det vi ser när vi ser oss själva?" frågar han.
Samma år som Gaute föds, 1978, rasar bränderna i norska Finsland där han bor. Sammanlagt tio anlagda bränder sätter skräck i bygden, tills dess att gärningsmannen grips. Kriminalhistorien om pyromanen berättas genom flera av de personer som bodde i Finsland och berördes av händelserna det året. Heivoll har intervjuat dem och läst bland annat sin farmors dagbok. Det är dels en resa tillbaka till det som har präglat hans egen uppväxt, men också en skildring av en person som av flera anledningar blir mordbrännare.
Pyromanens identitet avslöjas ganska snart i boken, det är alltså ingen förtäckt pusseldeckare. Ändå tillför det ett spänningsmoment att få reda på vad som driver denna person och hur han kommer att avslöjas. Hela tiden varvas kriminalfallet med scener från Gautes uppväxt och hans forskande efter personer och material som kan säga något om den tiden.
Mycket av boken handlar om Gaute och pyromanens relationer till sina respektive föräldrar. Båda slits mellan att dels uppfylla krav eller önskemål uppställda av andra och dels följa sina egna drömmar och mål. Vad är självförverkligande och hur viktigt är det för en människa?
När jag jämför skildringarna av Gautes och pyromanens liv mot varandra så slås jag av att det finns stora likheter. Vad är det som gör att en blir mordbrännare och en blir framgångsrik författare? Pyromanen, som själv tar stor del i bekämpandet av de bränder han själv startat, har en psykisk störning men lider också av känslan att han aldrig blev något. Känslan av misslyckande leder nästan till en katastrof även för Gaute, men han lyckas hitta sin egen väg, "innan han brinner"...
Det är kanske också anledningen till att återkomsten till Finsland och barndomens miljöer kan beskrivas på ett så fantastiskt sätt. För det är verkligen en underbar historia där man kommer nära karaktärerna och kan känna stämningarna i relationerna mellan dem. I år när nordisk litteratur står lite mer i fokus eftersom det bland annat är temat för Bokmässan i Göteborg, kan fler upptäcka en norsk författare som har mycket att säga.
Mottagen: 13 april 2012
Anmäl textfel